Основна школа "Вожд Карађорђе"
Документација
Основна школа "Вожд Карађорђе" Водањ / osvodanj@gmail.com
Основна школа у Водњу је отворена још 1869. године, уз помоћ Министарства просвете Кнежевине Србије. Њу су похађали ученици из Водња, Сеона, Петријева и Удовица. Била је четвороразредна и имала је у почетку само једну учионицу, уз коју је после пар година дограђена и друга. 1909. године је дрвена зграда школе срушена и направљена је нова и пространија зграда која се налазила на истом месту где се налази данашња школа.
Први учетељ је био Драгутин Јовановић, а након њега је много учитеља радило у водњанској школи, међу њима и Милован Лазовић који је основао књижницу са читаоницом, тамбурашки оркестар, певачки хор и драмску групу. Њега је заменио Божидар Радовић Уча, народни херој из Другог светског рата, по коме је школа дуго година носила име.
1950. године је четворогодишња школа претворена у осмогодишњу. Похађали су је ђаци из Водња, Петријева, Ландола, Колара, Биновца, Удовица и Сеона.
Крајем седамдесетих година прошлог века зграда школе је потпуно реновирана, дограђен је нови део и уређено двориште.
Данас је то свремена и модерно опремљена осмогодишња  Основна школа "Вожд Карађорђе", коју похађа око 200 ученика из Водња и Малог Орашја.