Основна школа "Вожд Карађорђе"
Документација
Основна школа "Вожд Карађорђе" Водањ / osvodanj@gmail.com
Корисни линкови

www.vodiczaosnovce.nsz.gov.rs

www.despot.edu.rs

www.gimnazijasd.edu.rs

www.tehnickasd.edu.rs

www.medicinskapozarevac.edu.rs

www.medicinska-zvezdara.edu.rs

www.gimnazija.mod.gov.rs

www.karijernoputovanje.co.rs
Улога родитеља / старатеља пред завршни испит за средњу школу

Мала матура и упис у средњу школу један су од најважнијих тренутака у животу младих. Зато и не чуди што су и осмаци и њихови родитељи/старатељи месецима пре уписа под својеврсним стресом. Да ли ће деца положити завршни испит и уписати жељену школу, велика је брига. За коначан успех, од самог завршног испита, много су важније припреме претходних месеци, па и година. Ипак, места за панику не би смело да буде, јер готово да нема детета које, ако жели, није уписало неку средњу школу.
У овом периоду улога родитеља/старатеља је велика и врло одговорна, јер би требало да се поставе тако да не врше притисак на децу, а да истовремено деца буду свесна да их они подржавају.
Најпре, када ученици одлучују коју средњу школу желе да упишу, веома је важно да се родитељи/старатељи понашају довољно „демократски“, да чују шта дете жели и да, потом, заједно размотре разлоге који га превасходно опредељују за такву одлуку. Њихова обазривост је тада неопходна, јер има деце која су зрела да одлучују, али има и оних који нису дорасли овако озбиљној одлуци. Зато постоји низ поступака којима родитељи/старатељи могу да помогну деци.
Подсећамо да млади имају различита интересовања, али да су за правилан избор средње школе, ипак, најважнији потенцијали и успех детета.

Жеље и могућности

Веома је битно да родитељи/старатељи схвате да је осим професионалних интересовања потребно да знају и потенцијале детета, да ли би било успешно у професији или у школи коју бира. Не сме да се заборави да образовање није само за себе циљ него је циљ који дете води ка раду. Јер, да би неко био успешан у раду и у животу, неопходно је да изабере занимање које му „лежи“ по потенцијалима и по способностима, и по интересовањима и жељама. Ово је најважније питање на које деца уз помоћ родитеља/старатеља морају да нађу одговор.
Да би уписали оно што желе, осим бодова стечених полагањем завршног испита, важни су и они које доноси успех, што значи да би ученик на време требало да почне да поправља оцене и општи успех. Постоји стара латинска изрека која каже: „Пожури, али полако.“ Тако и у овом случају родитељи/старатељи могу много да помогну, да пруже помоћ и подршку деци и учењу. За коначан успех неопходно је и да ученик има радне навике. Уколико радне навике нису развијене код детета, родитељима препоручујемо да науче децу да:
- устају у одређено време
- свакодневно одвоје време за учење (око два сата учења)
- направе паузе после 30-40 минута учења
- помогну деци око техника учења да би знали да памте и одвоје важно од неважног
Свакодневно понављајући: „Учи, учи!“, или „Ништа не учиш, пашћеш на завршном!“, родитељи деморалишу своје дете. Потрудите се да те речи замените стимулативним и похвалним речима.

Добра процена

Да би знали да ли заиста има потребе да интервенишу, родитељи/старатељи морају да познају дете. Ако знају да је вредно, радно и да се увек избори, требало би да га оставе на миру. Али, уколико знају да је дете несамостално, да му је потребна контрола и стални подстицај, онда морају да га контролишу и подстичу не само током школске године, већ и неколико месеци пре завршног испита.
Када је реч о утврђивању градива дан уочи полагања завршног испита, шта чинити?
Да ли ће деца да уче дан пре испита, или ће само прелистати градиво, или ће одмарати, зависи од детета и његове сигурности. Потреба за понављањем градива уочи завршног испита је, дакле, потпуно индивидуална. Потребно је да деца одагнају страх од испита, да не буду брзоплета, већ концентрисана и смирена.

Трема

Трема је саставни део сваког испита. Њени ефекти су позитивни, јер трема мобилише све снаге које дете има: знање, енергију и концентрацију. Међутим, ако трема настаје због великог страха од последица, она може да произведе блокаду, и тада су њени ефекти негативни. Зато би родитељи/старатељи требало да растерете дете страха и да му објасне да завршни испит није ситуација која се не може превазићи, па чак и ако је резултат лош. Уколико се догоди неуспех, постоји додатни рок за упис у средње школе и апсолутно ништа није толико важно да би изазвало блокаду.

Улога школе

Школа организује припремну наставу на којој ће обнављати и увежбавати градиво обухваћено завршним испитом.
На редовним часовима ученици увек могу да се обрате за помоћ наставнику уколико имају недоумице из неких области. Постоје и часови допуснке наставе где ученици могу вежбати задатке.
У другом полугођу школа ће организовати пробно тестирање како би ученици стекли увид у своје знање.

Дан испита

            На питање како би родитељи/старатељи требало да се понашају ујутру, пре него што будући средњошколац пође на полагање завршног испита, поручујемо:
- да дете поздрави осмехом
- да му пожели срећу
- да му каже: „Шта год да буде, уз тебе смо.“


Како победити трему пред малу матуру?

Мала матура се ближи, а трема се из дана у дан повећава. Завршни испит ове године траје три дана, па ће матуранти моћи да одахну тек 17. јуна, када заврше полагање последњег теста.
Трема се најчешће јавља непосредно пред полагање. Али зашто уопште имамо трему?
С обзиром на то да је полагање мале матуре веома важан тренутак у животу једног осмака, трема је нераздвојиви део тог догађаја. Од резултата тестова који се полажу зависи и то шта ћете уписати након завршене основне школе.
Како да трема не утиче на показивање знања које се од вас тражи на полагању мале матуре?
Како да контролишете страх од неуспеха и једноставно верујете у себе?
Како да не дозволите да вам трема поквари шансу да дате све од себе и добијете што већи број поена на завршном испиту?

Узрок треме

Самим тим што је завршни испит догађај који може одредити коју ћете средњу школу моћи да упишете - то је довољан разлог да се трема појави. Овако важан период може бити веома стресан за све будуће средњошколце.
Поред тога што представља неку врсту прекретнице у школовању сваке младе особе, узрок треме може бити и осећај да нисте довољно спремни за полагање. Недовољно самопоуздања и несигурност у научено још један је од разлога да се трема појави.

Како победити трему?

Иако изгледа као да је немогуће борити се против треме јер делује као да она контролише нас а не ми њу, ипак постоји пар начина да се она ублажи, отклони или бар преокрене у позитивну трему која може бити добар савезник. Позитивна трема нас тера да се максимално потрудимо и дамо све од себе, а у овом случају може помоћи да се одржи концентрација приликом полагања тестова.

А ево савета како да се изборите са тремом: учење-трема

Припрема - уколико се у периоду пред малу матуру довољно припремате и учите на време, нема потребе да бринете за трему. Учење и знање даће вам довољно снаге да победите трему чим се пред вама нађе тест који би требало да урадите.

Довољно сна - с обзиром на то да се мала матура полаже три дана, потребно вам је много енергије да издржите. Енергија вам је потребна и за концентрацију како бисте што боље урадили тестове.

Зато је неопходно да се добро наспавате и да одморни одете на полагање. Уколико вам се спава - нећете моћи да се сконцентришете на знање што ће треми дати “ветар у леђа”, што сигурно не желите да вам се деси.

Храна - поред довољно сна, за енергију вам је потребна и храна. Немојте на полагање тестова одлазити празног стомака и потрудите се да поједете нешто што ће вам пријати и што ће вам дати снаге да издржите до краја полагања теста.
За енергију је добар и шећер, па се пред полагање препоручује да поједете чоколадицу или своје омиљено воће, чиме ћете уједно и поправити расположење. Ако је ваш организам сит - лакше ћете се изборити са свим што следи, па чак и ако се у једном тренутку појави и трема.

Позитивне мисли - поред тога што је потребно да се добро припремите за полагање мале матуре и да на време савладате градиво које ће се наћи на тестовима, потребно је у периоду пре полагања да позитивно размишљате.
Поред размишљања о градиву и свему што сте научили, мислите и на то како ћете успешно завршити све тестове, како ћете показати све што знате и како ће резултат свега тога бити - упис школе коју желите. Позитивно размишљање даје енергију, оно вас може покренути, па може чак и да помогне да се на тесту сетите и нечега што сте мислили да сте заборавили. Уз све то, позитивним размишљањем победићете и трему.